Wedstrijdverslag Rottebokaal 2017

By: Jurre Wouters mei 4, 2017

Door: Manon Moll

De Rottebokaal, de wedstrijd op de beruchte en onvoorspelbare Willem-Alexander baan in Zevenhuizen waar iedere comporoeier toch wel de rillingen van krijgt. Het feit dat we op de WAB moesten roeien was al een ding op zich, maar dat de finale over een afstand van twee kilometer moest worden gevaren (in een C4!) maakte ook veel los. Toch moesten veel eerstejaars compoploegjes er aan geloven en reisden velen af naar het westen.

Lamzaam mocht zaterdagochtend het spits afbijten en dat deden zij geheel op eigen wijze, namelijk door heel erg hard te roeien. Dat lukte, met een 4e plaats in de NOOC Heren Een Voorwedstrijd plaatsten zij zich voor de A-finale. Ondanks dat het startje niet helemaal uit de verf kwam, snelden de mannen toch naar een mooie 3e plek met een tijd van 7:57 in de A-finale. Naast al het eerstejaarsgeweld dat aanwezig was, durfde de Buena Vista Social Club8 ook de WAB aan. In de B-finale werd door hen de tweede plek behaald. Na Lamzaam en de Cub8 mochten de mannen van V.U.F. hun krachten laten zien in de NOOC Heren Twee Voorwedstrijd. Ook zij haalden de A-finale, waarin zij na een tijd van 8:37 ook hun 2k hadden afgelegd en zesde werden. Niet alleen de NOOC bokaal werd verroeid op de WAB, ook de sprintploegjes mochten in actie komen. Mo Ana en Festina Lente mochten één keer het water op om achtereenvolgens een 500m en een 250m te pompen. In de sprintbokaal is de concurrentie groot en liggen de tijden erg dicht bij elkaar. Van de 40 deelnemende ploegjes eindigde Mo Ana na 500 meter op de 9e plek en Festina Lente op de 36e plek.

Natuurlijk werd er op zondag ook geroeid. Verschillende ploegjes pakten vroeg de trein naar Rotterdam. Door het Batavierenfeest zat de één wat meer brakjes in de trein dan de ander. Ook hadden een aantal ploegjes gekampeerd in de buurt van de WAB om zich op tijd te kunnen melden bij de Competicie. Waar zaterdag met een zonnetje in het gezicht kon worden geroeid, waren de weergoden ons minder gezind zondag: Het waaide hard. Om een indicatie te geven: windkracht 5 á 6 werd gehaald. In de ochtend konden de meeste wedstrijden nog op tijd starten. Sláinte, V.O.L., Pacemakers en Vellamo konden op tijd hun voorwedstrijd in de Heren Vier Bokaal starten. De dames van Armada en Nova M zoefden ook nog in hun voorwedstrijd over de WAB. Hierna brak de hel los wat de wind betreft.  Een boot van Skadi moest het ontgelden en viel van de stellingen. Na uitvoerig overleg besloot Skadi toch de wedstrijd voort te zetten in de vorm van een 1000m time-trial. Uiteindelijk hebben alle ploegjes, behalve VoortVarend, het woeste water van de WAB getrotseerd. Nova M werd in de D-finale van Dames Bokaal Een derde met een tijd van 4:53. De Fierce Fallows gingen ook wel lekker en behaalden de derde plaats in de Dames Twee Bokaal met een tijd van 4:37.

Kort samengevat is de Rottebokaal een gezellige wedstrijd waar je voor de pendelbus betaalt, waarvan de deuren niet dichtgaan; het weer onvoorspelbaar is en waar veel eerstejaars kennis hebben mogen maken met het fenomeen ‘’krabben’’. Een mannenboot van Laga nam de uitleg van krabben - ‘’geef je paal door aan diegene voor je’’ - wel erg serieus. Er werd letterlijk een paal uit de dol gehaald en doorgegeven. De mannen van een andere vereniging, Aegir, belandden met vergelijkbare capriolen dan ook in het water.

Het was weer een mooi weekend, waarbij iedere Euroïd heeft gestreden om de eer van Drienerlo hoog te houden!