Wedstrijdverslag Ghent International Spring Regatta

By: Jurre Wouters apr 17, 2017

Door: Minke Holleboom (aka Holly)

Naast de Var$ity vond vorig weekend ook de Ghent International Spring Regatta plaats in België, een wedstrijd waar iedereen een winnaar is en er om bekend staat dat de roeiers met een grote buit aan medailles en bekers weer naar huis toe reizen. Die verwachting kon ook dit jaar ruimschoots waar gemaakt worden.

Vrijdag

Al op vrijdagavond beten de zware mannen, tegelijkertijd met de clubboot van Oud Licht, het spits af. Ter ere van het 200-jarige bestaan van de universiteit Gent vond er namelijk een studentenkampioenschap plaats. Doordat naast de twee Euros boten slechts één andere boot startte, was iedereen van een podiumplek verzekerd. De mannen uit de beide boten gingen de strijd met elkaar aan. De zware mannen eindigden naar behoren op de eerste plaats met -op 13 seconden daarachter- de clubboot van Oud Licht. De derde boot werd op een zeer ruime achterstand gezet. Op vrijdagavond was de toon dus al gezet voor de rest van het weekend: Medailles en bekers bemachtigen. Bekijk de aftermovie hier.

Zaterdag

Op zaterdagochtend was het vrij mistig, waardoor de start van de eerste Euros race, mijn race in de skiff in het WU23 veld, een uurtje werd uitgesteld. Toen de mist was verdwenen, begon de zon direct te schijnen en werd het prachtig weer. Mijn eerste 2k van dit seizoen was ik misschien een beetje te enthousiast ingevlogen, maar toch viel het resultaat uiteindelijk zeker niet tegen.  Tijdens het uitroeien kon ik Casper en Sjors aanmoedigen (op zijn Vlaams: Komaan!), zij legden hun eerste 2k in de tweezonder af. Een nette maar ook zeker een leerzame race, waarmee ze een vierde plaats behaalden. Vervolgens mocht Helen haar eerste 2k van het seizoen neerzetten in het grote W1x veld: "Ik weet nu weer hoe kort én lang tegelijkertijd een 2k wedstrijd ook al weer is", zei ze achteraf. Een 6e plaats was hierbij het resultaat.

Ook Benjamin, Theo en Chris startten deze dag in de skiff. Benjamin in het MU23 1x veld en Theo en Chris in het LM 1x veld. Benjamin werd 19e, Chris 4e en Theo 11e. Later op de dag kwamen Chris en Theo ook nog samen in actie in het M2x veld. Hier zetten zij een nette tijd neer, wat resulteerde in een derde plaats op maar 4 seconde achterstand van de boot met Bondsroeiers.

Ook kwamen Tijmen, Sjors, Seth en Roeland samen in actie in de MU23 4-. Voor hen was dit ook de eerste 2km race in het ongestuurde nummer: Een hele uitdaging. Hoewel de mannen balen dat ze de Hongaarse jongens niet hebben kunnen inmaken, toch mogen zij hier zeker tevreden zijn met een tweede plaats. Ook in de vierzonder startte OJZ en de clubboot van Oud Licht. OJZ gaf nog even een mooi visitekaartje af voor zij naar de Varsity afreisden: Ze behaalden een 2e plaats. De mannen van Oud Licht hebben weer lekker geroeid en met een tijd ruim binnen de club-normen een aantal wedstrijdroeiers op hun plek gezet.

's Middags mochten Helen en ik weer in onze vertrouwde dubbeltwee starten. Terwijl wij ons 's ochtends in de skiff al in het zweet hadden gewerkt, hadden onze tegenstanders van MGD, Anne-Lynn en Floor, al even wat sightseeing in Gent genoten als voorbereiding. We mochten in de eerste heat starten, waar we als directe tegenstander onze succesvolle combipartners van de Heineken naast ons hadden liggen: De lichte dames van Proteus. Aangezien wij toch iets meer gewicht in de strijd te gooien hebben, was het onze taak om deze technisch goede dames toch wel op een kleine achterstand te zetten. Na een rommelige eerste kilometer was het verschil nog niet al te groot. Tijdens de tweede kilometer zetten wij steeds betere halen neer, waardoor het verschil werd uitgebouwd. Als eerste de finish passeren betekent in Gent niet dat je gewonnen hebt: Het was wachten op de uiteindelijke tijden, omdat in één van de twee andere heats ook iemand harder zou kunnen zijn gegaan. Vooral de sterke Skadi/Njord dubbel, met daarin Jara Verweij en Mieke Wilms, was voor ons een grote concurrent. Bij het vlot bleken wij ze echter op een achterstand van 5 seconden te hebben gezet en het W2x veld te hebben gewonnen! De dames van MGD lieten zien de afgelopen weken flinke progressie te hebben gemaakt en eindigden na een nette race als 7e in het veld van 15 dubbeltweeën.

Zondag

Op zondag was het dubbeltwee veld wat uitgedund, waardoor veel van de sterkere tegenstanders wegvielen. Daardoor konden Helen en ik naar een afgetekende overwinning roeien. Dit was een race met nog steeds veel leerpunten, maar die wel werd afgesloten met een strakke en sterke eindsprint. Anne-Lynn en Floor lieten hier weer goede halen zien, wat resulteerde in een derde plek overall, dus een medaille! Die werd niet gevierd met Belgisch speciaalbier, maar wel met overheerlijke Vlaamse wafels!

Chris en Theo legden ook op zondag weer een race in hun skiff af in het M 1x veld, voor Theo dit keer een 6e plaats en Chris viel opnieuw net naast het podium, een 4e plaats. Ook kwam de vierzonder van MGL weer in actie op zondag. Zij waren erop gebrand om deze race voor de hongaarse mannen te finishen. Een snelle start zorgde ervoor dat Euros het puntje er eerst brutaal voor legde, maar uiteindelijk moesten de mannen toch hun meerdere erkennen in de Hongaren. Weer een tweede plaats dus, maar gelukkig kon dit op het eind van de dag in de 8 toch nog goedgemaakt worden!

Om het weekend succesvol af te sluiten startten de lichte mannen tot slot in de acht, waar ze uitkwamen in het M8+ veld, onder andere tegen de zware middengroep mannen van Proteus. Hier werd helaas niet bij in de heat gestart, maar na het wachten op de tijdswaarneming bleek de tijd van 6:15 genoeg om de mannen van Proteus op ruim 5 seconden achterstand te zetten. Tevens werd hiermee de snelste tijd neergezet en daarmee werden de mannen internationaal Vlaams kampioen! Zie hier voor het filmpje van deze wedstrijd.

Medaillespiegel

Na wat rekenwerk ben ik tot de volgende medaillespiegel gekomen:

• 17 Goud (W 2x, W2x, M 8+, M4-)
  • 16 Zilver (MU23 4-, MU23 4-, M4-, M4-)
  • 6 Brons (W 2x, WU23 1x, WU23 1x, M 2x)

Er zijn ook enkele bekers mee naar Enschede gekomen, maar hoeveel dat er precies zijn is een klein raadsel.