Wedstrijdverslag ARB

By: Jurre Wouters jun 7, 2017

Door: Tijmen van Rietbergen

Fotocredits: Thomas van de Wardt

Dit weekend was de ARB, wat staat voor Amsterdamsche Roeibond. Het NK voor de grotere nummers werd hier verroeid.

De Eerstejaars Zwaar Blonde Damesch trapten het weekend af door wederom, zoals elke weekend, hun tegenstand te vermorzelen. Bij de voorwedstrijd bedroeg de voorsprong op de nummer twee een ruime 5 seconden. Daar snapten ze zelf ook van dat dit voor de toeschouwers niet erg leuk was om naar te kijken. Roeien is immers een publiekssport. Daarom gingen ze het in de A-finale wat spannender maken. Of toch niet. Weer zie ik op Time-Team alleen maar ''eentjes'' op de 500-meter-punten staan en resulteert dit op de finish in een ruime twee seconden voorsprong.

Daar moest toch echt verandering in gaan komen. De dames gingen bij zichzelf te rade aan wat ze konden doen om de spanning terug te brengen. Na een lange nacht, waarin is gelachen en gehuild, was er een plan klaar om de volgende ochtend te kunnen worden uitgevoerd. Zondagochtend stapten ze in vierzonder om mee te doen aan het dames gevorderde vierzonder veld. De race verliep steady en ze eindigden op de derde plek in een mooie tijd van 07:14,21. Nu hoor ik u denken: ''Wanneer komt de spanning en sensatie in dit verhaal?'' Nu dus. "Ha! Boot onder gewicht" zei de kamprechter. De sensatie was weer helemaal terug en EJD had het publiek gegeven wat zij wilde hebben. Helaas hebben ze hier wel de prijs van uitsluiting voor moeten betalen. Best wel vervelend eigenlijk, dus is dit een leerpuntje voor de volgende keer. 

Nu snel door voordat het allemaal te langdradig wordt.

Helli en Holly waren op zaterdag na EJD aan de beurt in het DDev 2x veld. Ook zij domineren dit seizoen dit veld en slaagden erin om zowel de voorwedstrijd als de finale te winnen, waarin zij in de finale een ''zieke'' tijd van 07:18,06 op stopwacht drukten. Ook deden Anne-lynn en Floor mee in dit veld, die in hun voorwedstrijd net niet konden winnen, maar ook mee konden strijden in de A-finale. Zij zetten daar ook een knappe prestatie van 07:28,95 neer en werden daarmee derde. Zondag verschenen beide koppels weer aan de start, maar nu van het Dames Gevorderde 2x Veld. Ook hier wist het HH duo te overtuigen en werd het duo ruim eerste. Anne-Lynn en Floor hadden het wat lastiger, maar trapten niet in de verwoede pogingen van hun tegenstanders om ze voorbij te laten gaan en werden uiteindelijk derde, waardoor zij zich net als HH mochten melden bij de A-finale. Helaas waren beide boten niet opgewassen tegen de beukers van Orca en Laga. Wel sneuvelde het record dat Helen en Minke een dag daarvoor pas hadden neergezet. Ze verbeterden het record met 1 sec tot 07:17,47. 

De Eerstejaars Lichte Dames van Euros gaan al het hele seizoen een beetje op en af en dat blijkt nu ook zijn weerslag te hebben op de gewichten van deze schattige meisjes. Bootjongste Anne kon het gewicht helaas niet halen en daardoor moest er snel naar een invaller worden gezocht. Niet een ideale voorbereiding op de wedstrijd, maar na het binnenhalen van een Vikingsdochter uit het noorden van Gyas leek er wel weer vertrouwen te zijn. De B-finale werd bereikt, maar daar zullen we het maar niet over hebben..... of toch wel. Check de heerlijke snoek van de Vikingsdochter hier. Kon het niet laten. La Belleza begint op 1:06 ongeveer. Kusjes.

Toch hebben ze zich herpakt en hebben zondag als echte powervrouwen weer de handen uit de zakken gehaald en zeiden tegen elkaar: "yell yell yell, we kunnen het wel". (Alles aan dit verhaal is waar). Als ploeg werd er ingewogen en als ploeg werd er gevaren. Het had succes, want de A-finale werd bereikt. Toch konden ze de krachtpatsers van o.a. Skøll en Laga helaas niet aan en werden de dames vijfde. 

De heren van MGZ startten dit weekend weer in het loodzware Development Veld. "De guys van Triton en Nereus gaan wel hard", heb ik ze weleens horen zeggen. Nu weet je bij deze grappenmakers nooit of ze dat serieus bedoelen. Even kijken naar de uitslagen dus. Daaruit kan inderdaad geconcludeerd worden dat Triton en Nereus best wel poepiehard gaan. En Euros dan? Ja, Euros ook. Met een strakke tijd van 06:23,30 worden ze 6e in de A-finale. 6e Is niet 1e, maar in dit veld zeker een prestatie van formaat. Wel zijn ze een keer als eerste over de finish gekomen dit weekend. Weliswaar op zondag in de B-finale, maar wel weer een prima tijd van 06:16,89. Lekker gewerkt gasten. 

Daan dacht wel dat hij zondag ook nog wel iets extra's kon doen, omdat hij gewoon een kast is. Daarom besloot hij op zondag in de skiff te starten. Hij mistte daardoor een onfortuinlijke loting de A-finale. Omdat Daan een kast is, wordt hij wel gewoon ''even'' tweede in de B-finale. Doet ie even.

Eerstejaars Zwaar mocht zaterdag aantreden bij misschien wel het meest competitieve veld van het Nederlandse roeien. In een zwaar veld toch nog wel redelijk meegedaan, maar de A-finale is toch nog net iets te hoog gegrepen voor ''de Boys''. Dan maar proberen mee te doen in de B-finale. En ja, dat ging ook niet helemaal chill. Wind mee is dan ook gewoon ''Lichte-pikken-weer''. Zware Eerstejaars vinden beuken gewoon leuker en dat gaan ze hopelijk volgende week gewoon weer laten zien op de ZRB. Toch ''Boys''? "Ja lichte pikken", hoor ik CoCo, Cornelis van Eng, vanuit zijn zware benen zeggen. Komt wel goed dus. 

De Lichte Middengroep Dames hebben dit weekend ook gehoord dat het Lichte-pikken-weer was en hebben daar dus ook van geprofiteerd. De voorwedstrijd werd na enige spanning nog met een redelijk marge gewonnen en dus waren ze favorieten voor de A-finale. Na een machtige eindprint overwonnen ze uiteindelijk de burgers van DDS en kwamen in een tijd van 07:39,17 over de finish. Hierom hadden ze opeens gewonnen. Deze Lichte Dames hadden hier lang op gewacht en hadden daarom ook erg veel zin in het bier dat op ze stond te wachten bij het erevlot. Toen onze voorzitter Sven het verenigingslied probeerde in te zetten, werd dat al snel luidkeels verstoord door de dames die spontaan de klassieker Bier van rapper Steen begonnen te blèren. Sven begon schappelijk: "Iiiiiiiiiiiiiiiiiin Twente Roei......",

"WIJ WILLEN BIER DRINKEN, BIER DAT WIL MIJ" , klonk daar opeens keihard vanuit de keeltjes. Iedereen schrok hier zo van dat er maar gauw werd gezorgd dat de meisjes hun blikken kregen. Alleen kwam hierbij het tweede misverstand. De dames hadden namelijk halve liters blikken van de Amstel verwacht die dezelfde week in de aanbieding waren. Om nog verdere escalatie te voorkomen werd er gezorgd dat ze snel in boot konden gaan uitroeien. 

Omdat ze volgende dag echt te brak waren, besloten ze maar te gaan kijken wat ze afzonderlijk van elkaar konden presteren. Hanneke werd vierde in de B-finale van het Lichte Dames Beginnelingen Skiff Veld en Iris probeerde samen met haar zusje het Lichte Dames Gevorderde Dubbel Twee Veld te winnen en dat lukte nog bijna ook. Ze werden tweede in een rappe 07:35,07. 

Tik 'm aan Vrouwen!

Dan last but not least het wedstrijdweekend van mijn heren. Middengroep Lichte Heren der D.R.V. Euros. Theo zette misschien wel de knapste prestatie van dit weekend neer door in te wegen voor de lichte acht. Daarvoor probeerde hij dit ook te doen voor de skiff, maar nadat de Okeanen vervelend gingen doen door hem te verbannen van de ergometer, nam Theo het heft in eigen handen en nam de verstandige keuze de door Okeanos georganiseerde wedstrijd tijdelijk te boycotten. Tijdelijk, want Benji (Benjamin van Kooten) vond het erg leuk om de Zware Development Dubbel Twee met Theo te starten. Dat vond Theo ook nog wel leuk. Hierna was Theo weer blij. Soort van. Ze werden tweede in een knappe tijd van 06:54,12. Sjors en Casper hadden besloten om het Lichte Gevorderde Twee Zonder Veld te starten. ''Dat deden we vorige keer best aardig'', dachten ze allebei, dus nu zou het vast beter gaan. 

Het startje en de halen daarna waren ''smullen'', maar Casper had door al dat ''imaginaire kanen'' dorst gekregen en besloot daarom dat het tijd was voor een drinkpauze. Hij kantelde de boot ietwat op zijn boord en sleepte wat water binnen. Sjors schrok hier een beetje van, want Casper had het niet helemaal duidelijk gecommuniceerd. Ze hebben dit weekend uiteindelijk toch nog een erg snelle tijd neer kunnen zetten, namelijk: 07:14,94.

Zoals vanouds lag onze Lichte Vier Zonder zaterdag weer in de zwaarste voorwedstrijd. Roeien is en blijft een traditiesport. Na een snelle start, waaraan de afgelopen weken flink was geknutseld, gingen we gelijk op met Laga. De rest was al wel wat langzamer gelukkig, dus nu moesten we slechts Laga nog pakken. Zo gezegd zo gedaan en we gingen als tijdsnelsten door daar de A-finale.

Dan komt de start van de A-finale. Met het goede oproeien nog in het koppie lagen de tijdsnelsten klaar om te vlammen in de A-finale. Een boxje hier, een boxje daar, de tegenstand een beetje boos aankijken en iedereen zag dat het goed zat. Toch was er bij de start een probleem. Onze boeg Seth was nog bezig met het ideale water uit te zoeken, dat wij daarna de komende zes à zeven minuten kapot zouden maken. De start ging hierom dus wat minder. 

Nereus was verrassend als snelste weg. Dat gebeurt ze normaal nooit. Maar aangezien wij het roeien inmiddels weer een beetje onder de knie hadden, schoven we gestaagd door het veld heen. Op de 1500m bedroeg de achterstand op onze soortgenoten van Nereus iets meer dan 5 seconden. Sprinten dus! Nereus dacht echter wel hetzelfde, dus finishte de Lichte Pikken in een prima tijd van 6:12:07 als tweede. 

"Al dat tweede worden verveelt wel" zei Chris na de afloop van deze race. Daarom besloten we maar om zondag het Lichte Gevorderde Vier Zonder Veld te starten. Onze grootste concurrenten waren Aegir/Njord of Njord/Aegir of Njaegir of misschien dan toch Aegord. Nou ja, we hadden op de ''Willy-sloot'' (Willem Alexanderbaan, red.) twee weken geleden van ze verloren en aangezien onze Chris het tweede worden niet meer leuk vond, besloten we om al bij de eerste 500 meter eerste te liggen. Dat lukte wonder boven wonder ook nog! Omdat wij zelden in deze positie waren gekomen, besloten we maar naar onze coaches te luisteren die vanaf de kant aan het schreeuwen waren wat we nu moesten doen. "Trap 'm onder de 6:10" en "Openen Chris" werd er geroepen. Aangezien we nu wel een redelijke marge hadden op de nummer twee, dacht ik wel dat de laatste halen in het teken zouden staan van waardering voor de inzet van onze tegenstanders. Maar onze slag, ''Loco Lokin'', dacht daar anders over, want hij had wel naar de meefietsers geluisterd. Daardoor stoven we naar een rappe 06:09,67. Een nieuw Euros record, maar aan feest vieren werd niet gedacht. Eerst moest er namelijk ingewogen worden voor de Lichte Elite Acht, die op het programma stond. 

Het plan was simpel: Het kunstje van ongeveer 40 minuten daarvoor herhalen. Met grote vedettes als bestuursclubroeier Reint en inweegwonder Theo moest dit eigenlijk wel goedkomen. Helaas ging dat wat minder. De heren uit de Vier Zonder kregen toch al snel in de gaten dat zo'n 2k in de benen niet bevorderlijk is voor het verslaan van Lagaaiers, welke die zondag nog niks gestart hadden. Nu gaan we dat komend weekend bij de ZRB doen.