Voorbeschouwing Tromp Boat Races

By: Maudi Sonder okt 14, 2022

Komend weekend staan de Tromp Boat Races op het programma voor de middengroepers en ouderejaars roeiers. Voor sommigen is deze wedstrijd inmiddels routine werk, voor anderen wordt dit het eerste meetmoment met de rest van student roeiend Nederland sinds de zomer/ een bestuursjaar/ een sabbatical (omcirkel hier wat van toepassing is).

Mocht de Tromp voor u nog onbekend terrein zijn, zal ik even een kort beeld schetsen van deze wedstrijd. Over een afstand van 5300m wordt op het Hilversums kanaal gestreden voor de blikken. Waar normaliter een verdeling is op basis van het niveau van de roeiers, is dat bij de najaarswedstrijden niet het geval. Er wordt slechts onderscheid gemaakt tussen licht en zwaar, en SB (onder 23) of SA (ouder dan 23). Waar sommigen deze wedstrijd dus voor het eerst starten in de skiff, starten in datzelfde veld (oud) Olympiërs en alles wat daartussenin valt. 

Met 707 inschrijvingen kan ik mij voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, dus hier nog even op een rijtje alle boten die namens de D.R.V. Euros aan de start zullen verschijnen komend weekeinde. Dhr. Van den Berg zal het spits afbijten in het HSB 1x veld. Afgelopen seizoen heeft hij laten zien een aardig potje te kunnen skiffen, en ook de trainingen afgelopen week zijn goed verlopen. In een sterk bezet veld hoopt hij dit weekend goed voor de dag te kunnen komen.

Blok 3 op zaterdag is druk bezet door Euros, maarliefst 6 boten zullen hier de baan over vliegen. Te beginnen met dhr. te Booij en dhr. Dieleman, dubbeltwee Enschede stapt dit weekend weer samen in de boot en zij zullen net als dhr. Kasprzyk en dhr. Koopmans de strijd aan gaan in het H2x veld. Ik hoor u denken, zijn dhr. te Booij en dhr. Dieleman niet eigenlijke lichte pikken? Dat klopt, maar zij stellen het inwegen liever nog even uit en gaan zich dit weekend dus meten aan de zware ballen van Nederland. Na de heren zullen ook 4 D2x ten tonele verschijnen, mej. Tenhagen heeft haar coach toeter toch weer even opgehangen en zal met mej. van Loenen in de boot stappen. Mej. Verhoeven heeft haar dubbelvier partner van afgelopen jaar opgezocht en zal samen met mej. Banning de baan alvast verkennen voor zondag, evenals mej. Akkermans en mej. Sonder. Ook mej. A. Vlooswijk stapt de boot weer in, dit keer met haar zus mej. E. Vlooswijk, zij zullen in deze Euros-Thêta combinatie de baan gaan trotseren.

In het laatste blok van zaterdag komt nog de D4+ aan bod met mej. Kempers, mej. Duisterwinkel en mej. Overgoor. Samen met hun invalster van viking, mej. Janssen, zullen zij zich van hun beste kant laten zien. Wellicht dat de ervaring van mej. Janssen bij de enige echte Boat Races (u weet wel, die op de Thames) de dames net een extra zetje zal geven om als eerste richting de finish te snellen.

In blok 5, het eerste blok op zondag ochtend, start opnieuw een groot aantal boten van de D.R.V. Ditmaal start mej. Verhoeven in de skiff en komt zij haar dubbelpartner van de dag ervoor weer tegen, maar nu zullen zij zich ook aan elkaar meten. Mej. Holleboom heeft de afgelopen jaren laten zien dat zij thuishoort in de top van roeiend Nederland, afgelopen jaar nog werd zij 2e op het NK klein, en zij hoopt zich te plaatsen voor de trials van de bond door dit weekend een goede prestatie neer te zetten. Dit is tevens het laatste weekend dat mej. Holleboom voor Euros zal uitkomen, mocht u op zondag dus niets te doen hebben, kom dan zeker naar Hilversum om haar toe te juichen richting de finish! Mej. Akkermans en mej. Sonder ruilen zondag ochtend ook de dubbeltwee in, en zullen hun eerste wedstrijd in de skiff starten.

Tijdens het laatste blok van dit weekend komen nog twee viertjes van Euros aan bod. Dhr. van den Berg levert een van zijn riemen in en start in het H4+ veld samen met dhr. Nijhuis, dhr. Klinkhamer en dhr. Hoffman, gestuurd door mej. Kuperus. Deze heren worden op de hielen gezeten door dhr. Schukken, dhr. te Booij, dhr. Dieleman en dhr. van Wieringen, gestuurd door mej. Grimberg. De lichte heren kiezen opnieuw (letterlijk) eieren voor hun geld, en laten het inwegen nog even voor wat het is.

Het belooft een druk weekend te worden voor Euros, zowel in Enschede als daarbuiten, waar hopelijk ook mooie resultaten behaald zullen worden!