Nabeschouwing Northwave Regatta

By: Martijn van den Berg jun 7, 2022

28-29 mei was het voor de middengroep en ouderejaars roeiers weer tijd om naar de Zevenhuissche polder af te reizen voor de aller eerste editie van de Northwave Regatta! Met een harde, omstuimige wind tegen en enorme joekels van blikken op het spel gingen wij op jacht naar (nog) meer overwinningen voor Drienelo. Naast dikke schijven werden er dit weekend ook weer development klassement punten verdeeld. Zal MGZ de rest zwaar blijven vernederen? Kan MGD de leiding van Skadi afpakken in het klassement? Gaat MGL met de wissel van boeg en slag een inhaalslag zetten? Dit en meer leest u hieronder.

MGZ

Met een enorm krachtige diesel en een degelijke baanhaal veegt MGZ al het hele jaar het veld aan, en dit weekend was geen uitzondering. Hoewel zij in de finale als derde door de eerste 500 meter kwamen brommerde deze gasten weer eenvoudig door de wind heen en vaarden maar liefst 13 seconden eerder over de finish dan hun grootste concurrent: Laga. De frustratie over de schijnbaar onverslaanbare baanhaal van MGZ in het development klassement loopt op, en werd dan ook na de race door laga geuit: ’Verdomme wat zijn die gasten irritant met hun klote baanhaal’. Nu de rest mentaal gesloopt is lijkt het erop dat dit klassement in handen van euros zal eindigen. Het zal dan voor het eerst sinds Dames Zwaar 2x 2017 dat dit gebeurt, een knappe prestatie! Op zondag was het voor MGZ in het HG2x veld niet dubbel raak, ze vaarden een minder sterke race dan zaterdag en zo was triton (boot buiten Dev klassement) 0.73 seconden sneller.

MGD

MGD vaart zowaar het spannendste klassement in de geschiedenis van euros MGD klassementen. Niet alleen de wedstrijden gaan erg gelijk ook, maar ook binnen de boten was niemand verzekerd van haar plek door een wisselconstructie met twee verschillende development 4zonders. Boven aan het klassement is het een battle tussen de top 4: Skadi, Okeanos, Skoll en Euros. MGD strond voor dit weekend 3 punten onder koploper Skadi, en moest dus 3 plekken boven skadi eindigen om de stand gelijk te trekken. Euros 1 kwam dit weekend makkelijk door de voorwedstrijd heen en ook Euros 2 wist door een bizarre tempo 40 eindsprint de A-finale te halen. In de finale wist Euros 1 Skadi af te schudden en eindigde twee plekken boven Skadi! Maar Skoll kwam uit het niets met een enorm sterke eerste kilometer en won de race, waardoor de top 4 nu zo dicht bij elkaar zit dat op de NSRF (waar dubbele punten verdeeld worden) iedereen van deze 4 boten het klassement naar huis zou kunnen nemen. Hoe dit afloopt zullen we 2 juli zien. Euros 2 eindigde 6e in de finale, waarmee die toch lekker 4 klassementspunten mee naar huis nemen.

Voor de visualizatie:

Over zondag is mij gevraagd niet al te veel te notuleren, lang verhaal kort kwalificeert MDG deze dag zowel de 4- als de 8+ voor de ‘European University Games’ in september te Istanbul, wat zegmaar best wel gaaf is.

MGL

Na een halve week zoutloos en vezelloos eten, heel veel ‘ex on the beach’ kijken, niet aan voedsel denken, regelmatige uitstapjes naar de lokale speeltuin bij mijn ouders en een paar keer een te warm bad, zei de weegschaal zaterdagochtend op de WAB keurig 69.9 kg en mochten onze lichte pikkies weer een wedstrijdje varen. Deze inweegmoeite voelde een wellicht een beetje als weggegooid moeite toen de heren niet door de voorwedstrijd heen kwam zaterdag en dus na 1 race de dag af konden sluiten. Een teleurgestelde sfeer heerste bij de roeiers, maar ze zijn nog niet genoeg ingespeeld op de nieuwe opstelling en Arne kampte ook met ziekte die dag (#geencorona). Dit was ook de reden dat de roeiers op zondag verstandig de keuze gemaakt hebben om niet te starten en te focussen op het volgende weekend. Een vrij ontluisterend weekend voor onze lichte jongens, maar de jacht op blik gaat ongetwijfd door en ik geloof dat dat met hun vermogen zeker mogelijk is.

OJL(D)

Op zaterdag was het weer zaken zoals gewoonlijk toen Maureen in een directe finale het LDGb veld met 14 seconden voorsprong won. Met deze overwinning is Maureen officieel overgangs! Dit zou bij een corporale vereniging betekenen dat ze met blote schouders mag roeien, en betekent bij ons alleen dat je 3 blikken hebt en dus niet meer in Gevorderde-b velden mag starten. Dit komt niet vaak voor binnen Euros, dus hulde! Zelf starte ik ook deze dag de mannen variant van dit veld, maar was zo hard aan het worstelen met de wind dat ik vergat dat het een race was, en eindigde 4e in de finale.

Op zondag had ik geleerd van mij fouten op zaterdag door geen wind te bestellen voor mijn voorwedstrijd, en zo kwam ik in de LHB1x voorwedstrijd 24 seconden sneller over de streep dan de tweede tijd van beide voorwedstrijden. Er gingen door de loop van de week al geruchten rond dat dit mogelijk het weekend kon zijn waar ik – na 4 jaar wedstrijdroeien – eindelijk beginner-af zou gaan worden, en ook het resultaat van de voorwedstrijd duidde daar op. Echter begon het weer tijdens het wachten op de finale plotseling weer omstuimiger te worden en werd het toch weer een hoge golven volle wind tegen finale. Dit wekte bij mij de nodige zorgen op, want waar ik in vlak water sneller ben, is dat in hoge golven niet per se het geval. Mijn plan was het golfachtige deel overleven tot de laatste 600 meter waar het water op de WAB altijd vlakker wordt en dan het gaspedaal helemaal open te trekken. En hoe! In de laatste 500 meter sloeg ik een gat van maarliefst 8 seconden en won ik eindelijk mijn eerste wedstrijd. Ik kan nu bevestigen dat het echt waar is dat je geen pijn voelt bij roeien als je aan het winnen bent, zeker als je er 4 jaar op gewacht hebt. Ik heb enorm genoten van die laatste 500 meter, en moest zo hard juichen toen ik over de streep kwam dat ik daarna pijn had aan mijn ribben. Mooiste moment van mijn roeicarriere tot nu toe, period.

Voor zowel Maureen en mij is het nu tijd om toe te werken naar het NK groot (25-26 juni), waar wij zullen combineren met andere verenigingen met als doel om nationale titels naar Drienelo mee te nemen. Hou het vooral in de gaten!