Nabeschouwing Koninklijke Hollandbeker 2024

By: Huub van der Gulik jun 10, 2024

Nabeschouwing Koninklijke Holland Beker,

Een grote internationale wedstrijd vond vorige week, respectievelijk 1 en 2 juni, plaats op de Bosbaan: De koninklijke Hollandbeker. Naast het internationale karakter van de wedstrijd is er ook ruimte voor een aantal eerstejaarsboten op zaterdag. En developmentvelden op zondag.

Op zaterdag waren er door Euros in drie verschillende boten gestart, wel een stuk minder herkenbaar dan normaal. Tijdens de Hollandbeker mag er namelijk in uniforme (ploeg)pakjes gestart worden, wat werd er hard geflaneerd over de Bosbaan.

De ochtend werd afgetrapt met Akkie in de combi dubbeltwee met Phocas, een tweede plaats waarmee zij zich direct plaatsten voor de A-finale. Tegen het einde van de ochtend bemachtigde ook Nienke zich in een combiboot met Skøll in de acht een plek in de A-finale door een derde plek tijdens de heats.  In de loop van de middag werden de finales verroeid, beide boten eindigden op de vijfde plaats.

Als laatste van de dag lagen wij, EJZ, aan de start in een directe finale. Met gloednieuwe ploegpakjes hebben we tijdens de aanloop naar de wedstrijd vele verbazende gezichten mogen waarnemen. In de hoop dat dit ons goede moed gaf voor de finale.

We gingen in de finale hard van start, het doel was om hier bij het veld te blijven en geen inhaalrace te hoeven varen. Het resultaat, wederom een uitstekende positie voor een inhaalrace na de start. Toch leek er wel meer energie geleverd te worden want het had veel weg van de ‘fly and die’ tactiek waardoor deze race ook geen inhaalrace werd en wij als vijfde over de finish kwamen. En zo werden we er nogmaals aan herinnerd dat vermogen in de boot alleen niet voldoende is, om hard te kunnen roeien moet men toch ook echt samen roeien.

De volgende dag werd het tijd voor onze middengroepers en waren er nieuwe races voor Akkie en Nienke. Nienke, wederom in de Skøll combiacht, plaatste zich met een tweede plek voor de A-finale. De dag vervolgde zich met de voorwedstrijden van de Middengroepers, MGD, MGL en MGZ, een taaie wedstrijd, want er werden enkel A-finales uitgeschreven voor deze velden en dus moeten ze bij de top twee of drie van hun race finishen. Zij behaalden respectievelijk een vierde, zesde en vijfde plaats, wat helaas niet voldoende was voor een plek in de finale. Vervolgens was het tijd voor de A-finale van Akkie die deze dag startte in de dubbelvier, met korte afstand tot hun voorgangers behaalde ze een tweede plaats!

De dag werd voor Euros afgesloten met Nienke die een zesde plaats behaalde in de A-finale. Maar misschien was de grootste verassing van de Koninklijke Hollandbeker deze dag wel de winst van Oxford Brookes op de Holland acht. Hopelijk gaat dit resultaat niet in de koude kleren zitten in aanloop naar Parijs.