Wedstrijdverslag Orca Slotwedstrijden

By: Jurre Wouters jun 20, 2017

Door: Peter de Jonge

Dit weekend waren de Orca Slotwedstijden. ‘de Slotwedstijden’,  de laatste wedstijd van de NOOC, het einde van het seizoen voor de meeste competitie- en clubroeiers. Dit betekent: Voor de laatste keer de boot opriggeren,  voor de laatste keer aan de start verschijnen, voor de laatste keer dit jaar over de finish.

Gelukkig was de sfeer dit weekend heel anders! Vol goede moed vertrokken op vrijdagavond de eerste roeiers richting Amsterdam om nog een keer te knallen. Er werd nog even gezellig geborreld bij de padvinders, maar snel werd het bed opgezocht om de volgende dag fris voor de dag te komen. Zo startte Vellamo al om 8:35 uur om de in de voorwedstrijd van 1k met 4:17,75 naar de B-finale te roeien, waarin ze 6e werden. Gelukkig konden de andere comporoeiers wat langer uitslapen en rond een uur of 10 aan de start verschijnen. Hier roeiden Fierce Fallows in de NOOC D1 met 4:30,18 naar de D-finale, waarin ze 1e eindigden met 04:09,51, V.O.L. in NOOC H4 naar de A-finale en hier met 04:05,31 6e werden en de Pacemakers met 4:09,80 naar de B-finale, waarin ze met 4:08,47 5e werden.

Rond 10 :00 uur druppelden ook de eerste club- en talentenroeiers binnen rond de botenwagen. Dit waren nogal wat roeiers, want er startte drie achten, twee 4+, één 4* en een skiff in het zelfde blok! Er moest dus snel opgeriggerd worden om alle boten op tijd klaar te hebben. T.E.S.L.A had donderdagavond besloten door lichte blessures dat hun laatste wedstrijd met een bakboord blok in de R. G. Jonkman gestart zou worden. De BVSC8+ was het hier volledig mee eens, want ‘een blok gaat immers altijd sneller’, aldus S. Roodink.

De voorwedstijden konden gestart worden! Als eerste startte Robuust in de D 4+ Cat. A en finishte  met een mooie tijd van 8:09,23, wat genoeg was om de A-finale te roeien! Ook het blok van T.E.S.L.A betaalde zich uit. Ook zij mochten, met de eerste tijd in hun voorwedstijd, door naar de A-finale met een tijd van 7:36,01. Toen was het de beurt aan de eerste talenten boot van het weekend, de dames 4*. Zij  roeiden naar een 4e plek met 8:15,95 en konden zich klaar gaan maken om de B-finale te roeien. We stomen snel door naar de achten, waar de BVSC8+ en de Heren talentenacht in dezelfde voorwedstijd startten. Na een, naar eigenzeggen, slechte start knalde de BVSC8+ naar de tweede plaats met een tijd van 6:21,26, wat net te langzaam was om een kratje bier te winnen met een gesloten weddenschap dat ze onder de 6:20 zouden roeien. De Talenten Heren hebben met een 5e plaats ook niet onverdienstelijk gepresteerd, want ze wisten met 6:47,06 en een gigantische snoek de Gyas talenten heren voor te blijven. In de tweede voorwedstrijd zette Oud Licht een geweldige eerste tijd neer van 6:12,55, waardoor zij net als de BVSC8+ de A-finale mochten starten. Ook Henrike mocht de A-finale starten na een tweede tijd van 8:50,06.

Hierna kon het lange wachten op de finales beginnen. Het werd inmiddels al best warm. Iets te warm voor T.E.S.L.A. misschien, want vlak na het instappen voor de finale lagen ze met z’n 4’en in het water om af te koelen. Echter hadden ze niet bedacht dat dit schade aan de boot zou kunnen opleveren. Hierdoor konden ze dus de finale niet meer starten. Wel hebben de andere ploegen laten zien dat ze in de A-finales thuis horen. Hierin heeft Oud Licht hun tijd nogmaals verbeterd door als 3e over de finish te komen met een tijd van 6:05,75, waarvoor Hulde!

Aangezien bijna niemand kaarten voor het Slotfeest had, werd er na wat sleutelen door Sander aan de remloze bestuursbak (‘Vo), bier gehaald om een avond goed te pilsen in het padvindershok. Op de terugweg zorgde Jurre er bijna voor dat het bestuur en de bestuursbak gehalveerd zou worden, maar dit kwam met wat zigzaggen nog net goed.

Ook de zondag begon vroeg met 6 compoploegen. Hier roeide Nova M als eerste naar de A-finale van NOOC D2, waar ze 3e werden met 4:13,29! Zowel Croissant Dycept als VoortVarend roeiden zich naar de B-finale van de NOOC D4, waar ze naast elkaar in een hevige Euros-strijd 2e en 3e werden en Voortvarend het onderspit moest delven. Ook Lamzaam en Slàinte stormden door naar de B-finales van de NOOC H1 en NOOC H3, waar ze met een tijd van 3:48,68 en 4:20,46 een 5e en 6e plek behaalden. Axoris roeide in NOOC H3 naar de D-finale, waar ze een 3e tijd van 4:16,18 neer zette.

Toen was het weer de beurt aan de club- en talenten nummers. De dames van de Talenten Acht wisten net niet Thêta voor te blijven en werden met 8:02,51 6e in hun voor wedstrijd. Hierna was het tijd voor de kleinere nummers: Zo roeiden Ruben en Richard zich naar de A-finale met een tijd van 8:02,93 waar ze als 5e eindigen. In het mix C2*, waar Jade en Klaas net niet konden winnen van Njord die met twee mannen aan het roeien waren, eindigden ze met 4:54,44. In het Dames Dubbel Twee veld startten Nienke B. en Henrike. Hier was een 4e plek in de voorwedstijd net te weinig om een finale te halen. Bij het Heren 1x Veld ging het een stuk beter,: Hierin roeiden Benjamin en Ernst naar een 1e en 3e plek in hun voorwedstijd met 7:46,07 en 8:42,66. Benjamin wist in de A-finale nog eens als snelste over de finish te komen en won hiermee het veld! ‘Vo!

Vervolgens was het op het heetst van de dag tijd voor de functie 8+’en om te laten zien welke bestuurders nu het sterkst waren. Echter zaten er bij de Voorzitters acht 7 oud wedstrijdroeiers in de boot. Bram vond dit eigenlijk een oneerlijke strijd en besloot  Sven's paal  zo zwaar mogelijk af te stellen. Echter mocht dit niet baten en kwamen de voorzitters alsnog als eerste over de finish, waar het niet, dat ze niet als eerste bij het huldigingsvlot waren en alsnog verloren van de composarissen.

Hiermee eindigde dit weekend de laatste competitie wedstrijd, van wat, al zeg ik het zelf, toch weer een mooi en onvergetelijk roeiseizoen was.  Ik zou zeggen: Kom allemaal nog een laatste keer kijken en feesten bij de NSRF om het seizoen helemaal af te sluiten en tot volgend jaar!!