Voorbeschouwing Westelijke & Nabeschouwing Damen

By: Jurre Wouters mei 20, 2017

Door: Helen Harmsen

Stralende wind was het op de Damen, stralende wind zal het zijn op de Westelijke. Alleen dit keer wind mee. Wat kunnen we verwachten op de Westelijke naar aanleiding van de resultaten van de Damen? We lopen met je even alle ploegen langs.

EJZ
De zware 8 wist afgelopen wedstrijd geen A-finale te bemachtigen. Met drie sterke ploegen in de voorwedstrijd van het eerstejaars klassement zaten ze er echter met iets meer dan 2 sec niet heel ver achter de nummer drie. Op zondag hadden de mannen wederom een matige loting, maar hier moesten ze zelfs Phocas voor zich dulden, die later de B-finale wist te winnen. De mannen hadden duidelijk hun ritme niet te pakken en zijn er dan ook zeker op gebrand op de Westelijke orde op zaken te stellen. Met in de voorwedstrijd van het Ej8+ twee zeer sterke tegenstanders zal het vechten worden om de derde plek en zullen de mannen de jongens van Phocas weer op hun plek willen zetten. Ook op zondag ligt een A-finale binnen bereik. Zijn de mannen meer wind-meeroeiers en zullen ze dit weekend weer Afinales varen?

“Radicaal naar de finale” EJZ’17

EJD
Onze eerstejaars dames deden wat er van ze werd verwacht. Met Laga, de huidige nummer 2, die slechts 5 punten wist te bemachtigen deden ze goede zaken door de overwinning te pakken. Hoewel nog steeds het minste resultaat mag worden weggestreept, lijkt de grootste concurrent in een neerwaartse spiraal te zitten en zullen zij niet snel die 2 punten verschil kunnen goed maken. Op de Westelijke zullen zij door het uiteen vallen van de Gyas EJD8+ ook een voorwedstrijd moeten roeien, maar met de resultaten van afgelopen wedstrijden verwachten wij weer een mooie positie in het EJD4+ veld.

Wat wellicht een verassing is voor sommigen is dat de dames dit weekend ook op zondag zullen starten in een ietwat andere samenstelling. Zij zullen hun viermet verruilen voor een ongestuurde vier. Dit veld vol meer ervaren roeiers is een uitdaging van een geheel ander niveau. Met een neutraal-weer-tijd op de trial van 7:24 denken wij dat zij aanspraak zouden kunnen maken op een plekje in de A-finale.

EJL
Op de Damen startten de lichte 4+ eenmaal, waarin zij helaas als laatste over de finish kwamen. Op de westelijke zullen zij wederom maar 1 veld starten met dit keer wel een voorwedstrijd en wel het Beginners4+ veld. In dit zware mannen veld zullen er wel B-finales worden verroeid en met 13 ploegen moet dit mogelijk zijn. We zullen zien of de mannen zich staande weten te houden in het zware veld.   

EJLD
In beide velden wisten de lichte dames geen potten te breken op de Damen. Er werd nog twee maal een B finale uitgesleept, maar dit was niet het gewenste resultaat. Voor de Westelijke denken wij dat een A-finale binnen de mogelijkheden ligt als de dames vol staan en hem door het kilometerpunt beuken.  Op zondag wordt dit iets lastiger, maar Skadi kunnen de dames in ieder geval achter zich laten. Met een goede trial in de benen weten ze weer hoe het moet en kunnen ze die dubbel vier gewoon naar de finales blaffen en punten gaan pakken voor het klassement.

MGD
De middengroep dubbel met Floor en Aly maakt stappen en redelijk eenvoudig wisten zij de A-finale in het Development veld te behalen. In de finale wisten zij ook, in de minst voordelige baan, de SilVia dubbel ruim achter zich te laten. In het DB2x veld wisten zij naar verwachting 2e te worden achter de, in boordnummers zeer ervaren, ploeg van Okeanos. Op zondag kwam de dubbel niet verder dan een 4e plek en bij het ontbreken van een B-finale betekende dit dat zij naar huis konden. 

Op de westelijke heeft de dubbel de beste papieren voor het DB2x veld. Nemen zij dit weekend het blik mee naar huis om zich zo te dopen tot ‘gevorderden’?

MGL
De development 4- heeft zijn kaarten opnieuw geschud na de Hollandia. Dit betekende dat na het NK Chris zijn skiff verruilde voor het plekje van Sjors, omdat het gat met Nereus gedicht moet worden. De voorwedstrijd werd gewonnen, maar dit keer moesten ze naast Nereus ook Laga voor zich dulden in de finale.  Met een derde plek wel punten, maar niet het gewenste resultaat. Dit sloeg door op de zondag waar zij zich niet wisten te plaatsen voor de A-finale. Een zeer zure B-finale werd daarna met overmacht gewonnen, waarmee een figuurlijke middelvinger werd opgestoken. De nasmaak van de Damen was bitter maar met een goede trial in de benen zullen zij orde op zaken gaan stellen op de Westelijke.

Sjors stapte met Casper op de Damen in de 2-. Hier konden zij alleen het LG2- veld starten en bleek dit nog een maatje te groot. Met wat extra kilometers samen kunnen ze op de Westelijke wel twee velden starten nu ook het LE2- veld is uitgeschreven. Beide kleine doch sterke velden.

“Gewoon normaal doen, vechten Freek!” – Seth van Wieringen

MGLD
De middengroep lichte dames gooien het op de Westelijke letterlijk over een andere boeg. Iris zal de slagpositie op zich nemen met Hanneke achter zich. De Damen was niet zoals de dames wilden. Op zondag konden ze nog net in de voorwedstrijd hun puntje voor die van Aegir schuiven om zo toch nog een B-finale binnen te slepen. Op de Westelijke zullen de dames wederom drie velden starten en wel het development, beginnelingen en gevorderden.

OJZ
Het lijkt haast de vloek van de Damen, maar ook de zware 4- presteerde onder hun niveau. Dat ze op zaterdag de finale niet haalden kwam mede door een zeer ongelukkige loting. De gehele A en B finales van de Hollandia waren ingedeeld in de voorwedstrijden van de Damen. Op zondag hadden de mannen de loting en de baanindeling weer niet mee en konden ook zij naar huis bij gebrek aan een B-finale. Maar ook deze mannen hebben niet stilgezeten. Door hun zinnen te verzetten in kleine nummers op de trial zijn ze weer fris voor de Westelijke. Met twee maal een sterke loting zullen ze echter die frisheid moeten omzetten tot felheid om te kunnen revancheren. 

“Palms are sweaty, natte broek, Roffa, Jeweet het” – Daan Horenberg
“3 mannen, 1 taak” – Maarten Poirot

OJD
Een felle start in de eerste race was het plan. Door de golven en een matige start sloeg de dubbel met Minke en Helen een enorme snoek. Na de rest van het veld een voorsprong van bijna 8sec te geven stoomden ze door tot ze een plek in de A-finale hadden. In de middag wisten ze weer 10 punten bij te schrijven voor het klassement dit keer met Minke in plaats van Emma in de boot. Na slechts een uurtje rust stapten ze in de 4x met Proteus om drie juniorenploegen te verslaan in het DG4x veld. Dit was ook de eerste overwinning in de nieuwe boot van Proteus; de Roeland, wat traditiegetrouw een diner met de naamgever van de boot betekent.


De drie races van zaterdag waren wellicht iets te veel en met allemaal kleine foutjes en een hoop pech mistte de dubbel de finale van het DG2x veld. In het development veld zijn zij dit weekend wederom met Aegir geloot die dit keer in andere samenstelling zijn ingeschreven. Ook twee snelle dames uit de junioren velden stappen samen in de dubbel. Helly&Holly zijn uit op revanche en met goede technische trainingen afgelopen week kijken ze uit naar de concurrentie van zondag.

OJL
De lichte skiff met Theo liep niet naar verwachting. Met zeer rappe tijden op het kanaal wist hij echter op de Damen geen finale te halen. Op zondagmiddag stond nog wel de directe finale in de dubbel met Chris op het programma. In het zware veld had de concurrentie wellicht vooraf niet zo veel rekening gehouden met de lichte pikken. Met lompe kracht kom je snel uit de start, maar de souplesse van de mannen zorgden voor een steady verschuiving door het veld. Voor Euros sloten zij de dag af met een 2e plek in de finale.

Op de Westelijke zal Benjamin na het missen van de Damen ook weer aan de start verschijnen. Samen met Theo zullen zij starten in het Dev2x veld. De tijden van de dubbel met Theo en Chris zouden het goed doen in dit veld, maar dat is uiteraard een reken je rijk show, gezien de wind en de gewijzigde samenstelling. Toch zien we de kans dat ook hier de lichte pikken de zware mannen een lesje souplesse gaan geven.

Resultaten Damen
- EJD, 10 punten in het klassement
- OJD, 10 punten in het klassement en blik in het DG4x

 

De Westelijke zal even wennen worden na de luxe van de Damen. Het schijnt dat er betaald moet worden voor de parkeerplekken dus we gaan ook maar niet uit van de warmroei-tent of gratis pastalunches. Zo wordt de WAB nog ellendiger. Laten we dan maar goed presteren, het moet immers wel leuk blijven.

Liefs,
Helen