Wedstrijdverslag Twentsche Winter Wedstrijden 2017

By: Jurre Wouters feb 15, 2017

Door Hein-Dirk Smit (EJZ)
Afgelopen zondag vonden de Twentsche Winterwedstrijden plaats in Hengelo bij roeivereniging Tubantia. Dit is de eerste roeivereniging die je vindt aan de andere kant van de welbekende “Sluis Hengelo”.

Alle eerstejaarsploegen, te weten de 4+ van respectievelijk de Eerstejaars Dames, Eerstejaars Lichte Dames en Eerstejaars Lichte Heren deden daaraan mee. Daarnaast deden ook de 2x- van Middengroep Dames, de 2- van Middengroep Licht en de 4- van Middengroep Licht mee. Tenslotte deden wij van Eerstejaars Zwaar zelf natuurlijk mee in de 8+. Wij startten in de laatste Heat om 15:00 uur.


De race was niet gemakkelijk. Het was een tocht van 4 kilometer van Delden, een dorpje ten westen van Hengelo, tot aan de finish bij Tubantia. Het moeilijkste aan de race was dat er sterke tegenwind was en dat het water enorm opklotste tegen de zijkanten van de boot. Vlak voor de race, in de kleedkamer, vroeg een oudere man, ik schat van zo’n 60 jaar oud, aan mij: “Starten jullie ook de Varsity?”
- Ik: Uiteraard!
“Nou, daar lijkt dit vaarwater wel op!”
Ik had zelf al het een en ander gehoord over het vaarwater van de Varsity, en deze verhalen kwamen aardig overeen met wat wij tijdens de race van de TWW meemaakten. Het lastige van roeien door zo’n klotsbak is dat je weinig controle hebt over wanneer je je blad plaatst, omdat het vaak opstuitert. Hierdoor is gelijk roeien in een 8+ nog een stuk moeilijker.


Wat mij het meeste is bijgebleven van de race is de koude handen die ik, maar ook de rest, al vanaf de eerste kilometer kreeg. Door de koude wind, maar vooral ook het koude opspattende water, waren je handen al vrij gauw gevoelloos. Hierdoor wist je soms ook niet zeker of je blad al wel gedraaid was, hetgeen leidde tot een aantal snoekhalen.


Het belangrijkste is natuurlijk het resultaat! Vrijwel alle ploegen, als niet álle ploegen, van Euros hebben de snelste absolute tijd gezet in hun veld, waarvoor hulde! Veel van onze roeiers (nogmaals: misschien wel alle?) hebben een mooie medaille mee kunnen nemen naar huis.


Al met al kijken wij van EJZ’17 terug op een geslaagde wedstrijd, waar we veel van hebben kunnen leren voor de Van Oord Winterwedstrijden in Delft, aankomende zaterdag. Hier zullen we een soortgelijke afstand, net iets langer (dit keer 5 km), moeten afleggen. Wij, als eerstejaars ploegen (zie boven), maar ook een heel aantal ouderejaars, zullen aan deze wedstrijd meedoen.


We wensen alle wedstrijdroeiers voor deze wedstrijdroeiers voor deze wedstrijd natuurlijk het beste! Voor de eerstejaars leden: de resultaten van officiële wedstrijden zijn altijd live te volgen op regatta.time-team.nl. Het zou leuk zijn als je eens een kijkje neemt bij wat onze vereniging allemaal presteert ;)

Tijden TWW (4km), zonder leeftijds/boot-correctie:
- MGD 2x-: 18:56
- EJD 4+: 19:41
- EJLD 4x+: 18:53
- MGL 2-: 17:24
- MGL 4-: 16:02
- EJL 4+: 17:33
- EJZ 8+: 15:03